Gigantische dakplaat op haar plaats gelegd

Bron: Het Nieuwsblad

NMBS wil elk jaar 30 overwegen vervangen door tunnels

KAPELLEN – In nauwelijks zeven uur tijd werd in de nacht van zaterdag op zondag een 1.500 ton zware dakplaat over de spoorwegtunnel in Kapellen geschoven. De tunnel kan nu verder uitgegraven worden. Hij moet tegen september 2006 operationeel zijn.
Niet minder dan 70 mensen waren er nodig om de gigantische dakplaat van 1.500 ton en 38 meter bij 15,8 meter groot over de tunnel te schuiven. De dakplaat droeg tijdens de schuifoperatie al 220 ton steenslag. ,,Daardoor konden de treinsporen sneller geïnstalleerd worden, eens de plaat op zijn plaats lag”, vertelt Dirk Van Lokeren van Antwerpse Bouwwerken. Het schuiven van de dakplaat verliep in drie fasen. Afgelopen donderdag werd ze reeds bij wijze van test over een afstand van twee meter verplaatst.

Vervolgens moest er nog heel wat grond afgevoerd te worden zodat de dakplaat in de loop van zaterdag nog eens zes meter verder geduwd kon worden. ’s Nachts werd ze dan op zijn plaats geschoven. In totaal werd de dakplaat over een totale afstand van bijna 42 meter verschoven. Aan elke kant wordt nu nog een zijplaat van 10 meter bevestigd. Dan kan er ook van start gegaan worden met de uitgraving van de eigenlijke tunnelzone.

Nieuw station

De ondertunneling van spoorwegovergang 25 wordt gerealiseerd door Infrabel, de beheerder van de Belgische spoorweginfrastructuur.

Het kostenplaatje van zes miljoen euro wordt gedragen door drie partners, de gemeente Kapellen, Infrabel en de Vlaamse Administratie Wegen en Verkeer. Infrabel wil de veiligheid van haar spoorweginfrastructuur verhogen en schaft momenteel elk jaar tussen de 15 en 30 overwegen af

,,Zeker met de te verwachten toename van het aantal treinreizigers voldoet het station van Kapellen niet meer aan de hedendaagse behoeften. Momenteel lopen gesprekken met de NMBS over de bouw van een nieuw station. Het is zelfs mogelijk dat dit op de site komt waar nu de tijdelijke omleidingsweg ligt”, blikt minister Dirk Van Mechelen vooruit.

Nicole VERSTREPEN

vrijdag 24 maart 2006
Vond u dit artikel interessant? Schrijf u in op onze e-mail of RSS en blijf dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Kapellen!

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in volgende artikels: