Voorlopige spoorwegovergang en omleidingweg open

Op 29 augustus 2005 publiceerde het Nnieuwsblad het onderstaand artikel naar aanleiding van het openstellen van de tunnel:

Eindfase ondertunneling spoorlijn Antwerpen-Essen aan Antwerpsesteenweg van start.
Tunnelwerken13De omleidingsweg aan de Antwerpsesteenweg, ter hoogte van de spooroverweg, is in gebruik genomen, net als de nieuwe voorlopige spoorwegovergang. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag, meer bepaald om 05.43 uur, werd de steenweg afgesloten en werd de omleidingsweg opengesteld.

Het treinverkeer tussen Antwerpen en Roosendaal werd een tijdlang stilgelegd. De werken kaderen in de aanleg van een tunnel onder de spoorlijn Antwerpen-Essen die eind 2006 klaar moet zijn.
Vlaams minister Dirk Van Mechelen (VLD) was ’s nachts aanwezig om toe te kijken of alles goed verliep. «Zaterdag vierde ik mijn 48ste verjaardag», zei Dirk. «Al zo lang ik me kan herinneren, is er sprake van deze tunnel. Nu komt het er eindelijk van.» Dagelijks rijden 220 treinen voorbije de spooroverweg die op 24 uur tijd liefst 6 uur dicht is.

Wegdek afschrapen
De tunnel wordt eind 2006 in gebruik genomen worden. Een belangrijk werk, het plaatsen van de dakplaat, zal gebeuren tijdens het weekeinde van 10 en 11 december, ook dan zal geen treinverkeer mogelijk zijn. De komende weken zal het bestaande wegdek van de Antwerpsesteenweg afgeschraapt worden, vervolgens worden de zijwanden voor de tunnel geplaatst.

Omdat de omleidingsweg slechts een beperkte breedte van de rijweg bezit, wordt zwaar vrachtverkeer moeilijk. «Daarom wordt het verkeer ter hoogte van het Sint-Michielscollege en in de grenswijk Putte-Kapellen aangemaand om een alternatieve route te nemen», aldus schepen van openbare werken Frederic Van Haaren.

Aparte bareel
«De voetgangers krijgen aan de nieuwe overweg een aparte bareel ter beschikking. Bovendien wordt aandacht besteed aan de fietsers. Zij krijgen net als de voetgangers een apart vak. Fietsers kunnen gebruik maken van de Beukendreef, Eikenlei en Bevrijdingslei om het centrum van Kapellen te bereiken. Bovendien zal bij de aanvang van de scholen voor extra politiebegeleiding worden gezorgd», aldus burgemeester Koen Helsen.

«De aannemer stelt alles in het werk om een vlot verloop te waarborgen. Weet u dat tijdens het weekend ’s nachts nog schilderwerken aan de varkensruggen (betonnen blokken voor afbakening, red.) werden uitgevoerd», stelt minister Dirk Van Mechelen.

De werken voor de ondertunneling van de spooroverweg aan de Antwerpsesteenweg zitten vervat in de bouwvergunning voor de HSL. «Het is één van de voorwaarden voor het afleveren van deze vergunning», zegt minister Dirk Van Mechelen. De werken vergen een investering van 5,3 miljoen euro, waarvan Kapellen 1,250 miljoen euro voor zijn rekening neemt.

vrijdag 24 maart 2006
Vond u dit artikel interessant? Schrijf u in op onze e-mail of RSS en blijf dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Kapellen!

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in volgende artikels: