HLN peilt naar reacties bij Kapellenaren over realisatie tunnel

Het Laatste Nieuws besteedt ruim aandacht aan de opening van de tunnel en peilde naar reacties van Kapelse burgers. Wat zij ervan denken kan je vandaag lezen in de krant:

Volksfeest opent bouwwerk van 10 miljoen euro waarop het 50 jaar wachten was

Voor Gerda Van Wijk is de opening van de spoortunnel in de eerste plaats een feest. «Het is een schone verbetering voor Kapellen maar of het verkeer vlotter zal verlopen, moeten we afwachten. Ik zal de tunnel zeker dagelijks gebruiken maar ook heel wat andere automobilisten zullen nu deze vlotte reisroute kiezen. Dan kunnen ze andere, en misschien gesloten overwegen, vermijden. Daarom vrees ik dat de nieuwe tunnel meer verkeer zal aantrekken. Zo krijgt het centrum de problemen.»

Robert Raemaekers vreest voor nieuwe verkeersproblemen in het centrum van Kapellen. «De tunnel op zich ziet er goed uit maar ik vrees dat het verkeersprobleem zich zal verplaatsen naar de eerste verkeerslichten in het centrum van Kapellen. Ikzelf stond bijna de helft van alle keren voor een gesloten overweg. Als de verkeersstroom dan terug op gang kwam ontstond in het centrum een file. Een aanpassing van de verkeerslichten op de Antwerpsesteenweg moet zeker gebeuren. Anders loopt het verkeer er zeker vast.»

«De tunnel is een zegen»

Pros Windey ziet de tunnel als een grote vooruitgang in de verdere ontwikkeling van Kapellen. «De files zullen zeker verminderen en het verkeer kan vlotter doorstromen. Eindelijk kan ook begonnen worden aan de verdere ontwikkeling van het dorpscentrum. Voor mij persoonlijk is de tunnel een zegen. Als de spooroverweg in Kapellen dicht was stond je ook elders op lijn 12 voor een gesloten omweg. Daarom gebeurde het vaak dat ik een omweg maakte langs de A12 om van alle verkeersellende verlost te zijn.»

«Ook veiliger voor fietsers»

Voor Steffi Carpentier (7) was het bijna een dubbel feest. Op 2 september wordt ze 8 jaar maar nu kon ze de bloemetjes al buitenzetten op het tunnelfeest. «Het is een keitoffe tunnel met binnenin mooie kleuren. Ik vind het ook knap dat ze daaraan gedacht hebben. Ik zal er graag met de fiets doorrijden. Het is zeker veiliger dan met de fiets voor de gesloten bareel te staan wachten tot de trein voorbij is. Als de trein dan passeert krijg je ook nog eens veel wind. Ik zal er zeker eens zo rap mogelijk doorrijden met de fiets.» (FSE)

«Nooit meer te laat op het werk»

Voor Ilse Segers is de nieuwe spoortunnel meer dan welkom. «Ik ben blij dat ik eindelijk van de, bijna altijd gesloten, spooroverweg verlost ben. Dat zal me ’s morgens zeker enkele minuten tijdswinst opleveren. De gesloten slagbomen waren er geregeld de oorzaak van dat ik te laat op het werk kwam. Gelukkig behoort dat nu tot het verleden. Mijn baas zal ook tevreden zijn. Bovendien zal het een stuk veiliger zijn voor alle weggebruikers. Spijtig dat het zo lang geduurd heeft vooraleer en schot in de zaak kwam.

Burgemeester Koen Helsen «Einde van twee jaar hinder»

«De opening van de tunnel is meteen ook het einde van bijna twee volle jaren van beslommeringen, rondrijden, belastende werken voor de buurtbewoners, kortom van heel wat hinder»,» zei burgemeester Koen Helsen. «Iedereen is er van overtuigd dat de tunnel een prachtig nieuw kunstwerk is met mooie kleurenschakeringen op de wanden. Verder zal door de tunnel de verkeersdoorstroming in hartje Kapellen heel wat vlotter verlopen. Vooral onze middenstanders langs de drukke gewestweg hebben de werken lijdzaam moeten ondergaan. Zij verdienen dan ook een bijzondere dank en waardering voor hun geduld.» Voor de aanleg van de bouwwerf werden 17 woningen gesloopt. Voor de vrijgekomen ruimte wordt een studie opgestart voor de realisatie van een nieuw spoorwegstation.

Minister Dirk Van Mechelen «We draaien zwarte bladzijde om in geschiedenis van Kapellen»

KAPELLEN – «We draaien een zwarte bladzijde om in de geschiedenis van Kapellen. De veiligheid van voetgangers, fietsers, autobestuurders en pendelaars is nu verzekerd. Dit zwarte punt bestaat niet meer», zei Vlaams minister Dirk Van Mechelen in zijn thuisbasis Kapellen. De opening van de tunnel noemt Van Mechelen een verademing en een verlossing. «U mag weten dat ik bij de begrafenis van een goede vriend in 1994, die aan de overweg is verongelukt, de belofte heb gedaan werk te zullen maken van de bouw van deze tunnel.» «Iets wat mij heel nauw aan het hart ligt zijn de inspanningen die door oud minister en burgemeester Jacky Buchmann voor het dossier werden geleverd. Hij heeft zich meer dan wie ook voor het project ingezet. Als blijk van waardering voor de architect en de enige peetvader van deze tunnel hoop ik het bouwwerk ooit als de Jacky Buchmann-tunnel te mogen dopen.»
Spoorwegtunnel eindelijk open
KAPELLEN – Na vijftig jaar wachten, heel wat voorstellen en een investering van meer dan 10 miljoen euro is de tunnel onder de spooroverweg de drukke Antwerpsesteenweg eindelijk open voor het verkeer. Zondag omstreeks 13 uur konden de eerste auto’s, fietsers en voetgangers voor het eerst door de nieuwe bouwwerk. Zaterdag was de tunnel nog ingenomen door de opgeluchte Kapellenaars die waren uitgenodigd voor een groots volksfeest met optredens, gratis drank en hapjes. De werken zelf hebben bijna twee jaar geduurd en zijn betaald door het Kapelse gemeentebestuur, de NMBS en de administratie Wegen en Verkeer van de Vlaamse Gemeenschap. Met de ingebruikname van de tunnel moeten de verkeersellende op de Antwerpsesteenweg en ongevallen op de spoorovergang, definitief tot het verleden behoren.
Al in 1956 werd bij Koninklijk Besluit beslist dat de spooroverweg aan de drukke Antwerpsesteenweg zou worden afgeschaft. Na twee spooronderdoorgangen heeft Kapellen nu eindelijk een tunnel het woord waard, met een lengte van 250 meter waarvan ongeveer vijftig meter overdekt. De dakplaat is specifiek afgerond wat bij het in- en uitrijden een open effect geeft en de zijwanden zijn bekleed met gekleurde metaalplaten. Er zijn twee rijstroken – van elk 3,5 meter breed – in elke richting. Het trottoir en fietspad in de tunnel zijn aan beide zijden telkens 1,5 meter breed. (FSE)

 

 

maandag 28 augustus 2006
Vond u dit artikel interessant? Schrijf u in op onze e-mail of RSS en blijf dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Kapellen!

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in volgende artikels: