Renovatie veldwachterswoning/oud gemeentehuis

oud gemeentehuisDe gemeente Kapellen is gestart met een initiatief om de oude veldwachterwoning te renoveren en te integreren met het aanpalende oud gemeentehuis. Na de renovatie zal het gebouwencomplex dienst doen als polyvalente tentoonstellingsruimte. Bovendien wordt ook de mogelijkheid voor een horecagelegenheid onderzocht. Voor de realisatie van het project lanceerde het gemeentebestuur een Open Oproep bij de Vlaamse Bouwmeester, waar gerenommeerde ontwerpbureaus hun kandidatuur kunnen indienen. De gemeente wil met de renovatie de uitstraling van het oud gemeentehuis behouden, maar tegelijk de relatie met de veldwachterwoning, het dorpscentrum en het nieuwe Dorpsplein versterken. Bijzondere aandacht zal dan ook gaan naar de vormgeving. De voornaamste straatgevelpartijen blijven behouden en de in verval geraakte veldwachterwoning kan grotendeels vervangen worden door nieuwbouw. Met de bouw van een liftkoker wordt het oud gemeentehuis bovendien ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.De procedure van de Open Oproep wordt 2 maal georganiseerd door de Vlaamse Bouwmeester. Er wordt een lijst met Vlaamse projecten aan ontwerpbureaus uit heel Europa voorgelegd. Na het doornemen van de honderden kandidaturen, stelt de Vlaams Bouwmeester 10 ontwerpbureaus voor aan de opdrachtgever, in dit geval de gemeente Kapellen. Op basis van de portfolio’s van de bureaus wordt aan 5 ontwerpers een beperkte studieopdracht toegekend, waarvoor zij ook een vergoeding krijgen. Daaruit wordt het beste voorstel geselecteerd.Het oud gemeentehuis heeft decennia lang als gemeentehuis gefunctioneerd. Nadien werd het gebruikt als politiekantoor. Een vijftiental jaar geleden werd het hoofdgebouw gerenoveerd. Sindsdien worden er tentoonstellingen georganiseerd en huist de heemkundige kring ‘Hogheschote’ er in de kelder. Op de eerste verdieping van het gebouw is momenteel de astronomische klok van Willem Smolders gehuisvest.

donderdag 17 juli 2008
Vond u dit artikel interessant? Schrijf u in op onze e-mail of RSS en blijf dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Kapellen!

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in volgende artikels: