Vrijwilligersdag Kalmthoutse Heide op 8 oktober

KalmthoutseheideDe brand in de Kalmthoutse Heide in mei van dit jaar heeft vele mensen geraakt. Tijdens en na de brand boden velen zich vrijwillig aan om te helpen bij het herstel van de heide. Het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en de gemeente Kalmthout richten daarom op zaterdag 8 oktober 2011 een vrijwilligersdag in. Op die dag kan iedereen mee aan de slag om de purperen heide te helpen redden. Enkele weken na de brand kleurde de Kalmthoutse Heide groen, in plaats van paars. Het gras (pijpenstrootje) groeit veel sneller, waardoor de heide geen kans meer krijgt. De meeste beheersmaatregelen zijn dan ook gericht op het terugdringen en verwijderen van het pijpenstrootje. Dit is vaak heel arbeidsintensief werk. Op de meest kwetsbare plaatsen kunnen bovendien geen machines ingezet worden.
Vrijwilligers die op zaterdag 8 oktober willen meehelpen, worden ingezet voor:
– het afvoeren van gemaaid en gefreesd pijpenstrootje
– het verwijderen van verbrande bomen en takken
– andere beheerswerken
Men vraagt, indien mogelijk, om je eigen (gemarkeerde) materiaal mee te brengen: kruiwagens, rijven, rieken, (steek)schuppen, werkhandschoenen… Er worden die dag twee verzamelplaatsen ingericht: parking De Vroente, Putesteenweg 129 en parking Zuid, Verbindingsstraat. Vanuit de Vroente vertrek je met medewerkers van ANB naar verschillende plaatsen in het terrein, vanuit parking Zuid nemen de mensen van Natuurpunt je mee. Er wordt gewerkt in twee shiften, van 9u tot 12u en van 13u tot 16u. De gemeente biedt alle vrijwilligers gratis drank aan en tijdens de middag is er soep met brood. Wil je mee de handen uit de mouwen steken? Meld je dan aan vóór maandag 3 oktober 2011 via info@kalmthout.be of 03 620 22 16. Vermeld zeker wanneer je wil komen (voormiddag, namiddag of beide) en naar welke verzamelplaats je komt (parking De Vroente of parking Zuid). INFO:  www.kalmthout.be/reddehei

donderdag 15 september 2011
Vond u dit artikel interessant? Schrijf u in op onze e-mail of RSS en blijf dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Kapellen!

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in volgende artikels: