Kapellen bant wegwerp bekers

wegwerpbkOp 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering nieuwe regelgeving goed met betrekking op afvalstoffen. Het College nam hiervan kennis. De algemene bedoeling van deze wetgeving is de focus te leggen op hergebruik en het gebruik van wegwerpartikelen af te raden. Deze nieuwe wetgeving heeft voor de gemeente Kapellen als organisatie enkele gevolgen. Zo mag de gemeente vanaf 2020 voor de eigen werking geen wegwerpbekers meer gebruiken. Dat betekent dat waterfonteintjes of koffieautomaten herbruikbare glazen of tassen moeten voorzien. Drank in petflesjes of blik mogen niet meer aangeboden worden, ook niet in automaten. Werknemers mogen dit wel nog van thuis uit meebrengen en nadien scheiden in de correcte vuilnisbak. Ook op evenementen georganiseerd door of in samenwerking met de gemeente mogen vanaf 2020 geen wegwerpbekers, petflesjes en blikjes meer worden aangeboden. Dranken zullen aangeboden moeten worden in herbruikbare bekers en moeten aangekocht worden in glazen retourflessen. Markten en kermissen georganiseerd door de gemeente vallen niet onder deze nieuwe wetgeving. Ook voor organisatoren van evenementen (ook privé) zijn er gevolgen door de nieuwe wetgeving. Vanaf 2020 zal het verboden zijn drank aan te bieden in wegwerpbekertjes, blikjes en petflesjes. Dit mag per uitzondering toch wanneer de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90% van de bekers, blikjes en petflesjes gescheiden worden ingezameld voor recyclage. Vanaf 2022 moet dit percentage minstens 95% bedragen.

maandag 1 juli 2019
Vond u dit artikel interessant? Schrijf u in op onze e-mail of RSS en blijf dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Kapellen!

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in volgende artikels: