Update maatregelen Coronavirus

CoronaOkUpdate Coronamaatregelen in Kapellen
De maatregelen die de federale regering en de nationale veiligheidsraad donderdagavond hebben opgelegd om de verspreiding van het coronavirus in België in te dijken, hebben ook gevolgen voor Kapellen. De maatregelen en afspraken gelden vanaf middernacht in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 maart tot en met (minstens) vrijdag 3 april 2020.
• Alle publiek toegankelijke evenementen – indoor én outdoor – worden afgelast, ook in Kapellen. Dat geldt ook voor activiteiten en bijeenkomsten die bv. verenigingen organiseren.
• Alle cafés, restaurants en andere horecazaken moeten de deuren sluiten. Frituren, pitabars en andere ‘uithaalzaken’ mogen wel openblijven, maar klanten mogen niét ter plaatse eten. Restaurants mogen ook een afhaaldienst voor maaltijden organiseren, maar ter plaatse consumeren mag dus niét.
• Winkels die essentiële diensten leveren, zoals apothekers, supermarkten en andere winkels met voeding en/of dierenvoeding, blijven open. Alle andere handelszaken moeten sluiten tijdens het weekend. Wie zich niet houdt aan bovenstaande, riskeert administratieve boetes. In Kapellen ziet de politiezone Noord toe op de naleving van de federale maatregelen. De regering sluit niet uit dat die ook na 3 april van kracht blijven. Eind maart volgt een evaluatie.
Publieke dienstverlening
• Het Administratief Centrum en het Sociaal Huis blijven open, maar werken tot en met vrijdag 15 mei 2020 uitsluitend op afspraak én voor dringende zaken. Niet-dringende bezoeken worden uitgesteld naar een later moment. Een afspraak maken kan enkel telefonisch via het algemeen nummer van de gemeentelijke onthaalbalie (03 660 66 00) of het Sociaal huis (03 660 68 00) (en niet via het afsprakensysteem op de website).
• Het recyclagepark (Kapelsestraat) blijft open en de huisvuilophaling loopt gewoon door.
• De locaties van de buitenschoolse kinderopvang (BKO) blijven open.
• Gemeenteschool De Platanen en de Academie voor Muziek & Woord schorten de lessen op tot en met de paasvakantie. In De Platanen wordt wel opvang voorzien voor leerlingen die elders niet terechtkunnen (én best niét naar de grootouders gaan).
• De 2 Kapelse bibliotheken (Dorpsplein en Ertbrandstraat) sluiten de deuren tot en met vrijdag 3 april 2020. Indien van toepassing worden aflopende uitleentermijnen verlengd.
• Vrijdag sloot ook al het zwembad (C. Pallemansstraat), ook tot en met 3 april. Enkel voor 5 topzwemmers geldt een uitzondering.
• Eerder werd ook beslist om dienstencentra ’t Bruggeske en ’t Ertbrandje te sluiten tot en met maandag 13 april 2020.
• De timing voor afvalstickers en -zakken wordt verlengd. Inwoners mogen oude zakken en stickers gebruiken t.e.m. 30 april (i.p.v. t.e.m. 30 maart). In het Administratief Centrum kan je tijdens de openingsuren wel zonder afspraak stickers en zakken kopen of omwisselen.
• De gemeenteraad van maandag 16 maart gaat niet door in gemeentehuis Beukenhof, maar wordt volledig digitaal afgehandeld.
• De wekelijkse markt op het Marktplein op donderdag mag doorgaan.
• De Boeremarkt aan het Starrenhof op zondag mag ook doorgaan, maar uitsluitend met kramen met voedingswaren – ook voor dieren – en ‘meeneemgerechten’. Consumptie ter plaatse (aan tafels en stoelen) is niet toegestaan.
Meer informatie
Algemene info over het coronavirus vind je op de website www.info-coronavirus.be.
Wie vragen heeft over corona in Kapellen, kan de gemeente contacteren via 03 660 66 00 (Administratief Centrum). Onze onthaalmedewerkers proberen je zo goed mogelijk te informeren of door te verwijzen.

vrijdag 13 maart 2020
Vond u dit artikel interessant? Schrijf u in op onze e-mail of RSS en blijf dagelijks op de hoogte van het nieuws uit Kapellen!

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in volgende artikels: