
Beleid laadpalen
14 februari 2023
De vraag naar laadpalen neemt in Kapellen en de meeste gemeenten de laatste maanden sterk toe.
Het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) heeft via een concessieopdracht per regio een laadpaaloperator aangesteld. Deze operator verzorgt de publieke laadinfrastructuur. Voor onze regio is Engie de operator. Bedoeling van de Vlaamse overheid is om tegen 2025 een totaal van 35.000 publieke laadequivalenten te hebben.
Burgers en ondernemingen kunnen via het e-loket bij MOW een publieke laadpaal op het openbaar domein aanvragen. Voorwaarden zijn: een volledig batterij-elektrisch voertuig in eigendom of als bedrijfswagen hebben of leasen en niet over eigen parkeermogelijkheden beschikken (om een laadpunt te installeren).
Er mag tevens geen publiek toegankelijk laadpunt op max. 250m wandelafstand van de woonst beschikbaar zijn.
Het departement MOW wil de plaatsing van laadpalen meer vraag gestuurd maken. Er zullen daarom laadpunten worden bijgeplaatst wanneer bestaande laadpalen zeer frequent worden gebruikt. De gemeenten kunnen suggesties doorgeven voor het proactief bijplaatsen van publieke laadpalen.
Het schepencollege heeft beslist om privaat laden op openbaar domein niet toe te staan door een eigen laad- op verlengkabel over het voetpad te leggen, of in de lucht boven het voetpad te hangen. Het is ook niet toegelaten om een kabelgoot in het voetpad te voorzien. Bij eventuele ongevallen zal de men aansprakelijk gesteld worden. Hiervoor zal het GAS-reglement aangepast worden.
Het schepencollege heeft volgend beleid vastgelegd voor de bestaande laadpalen:
– elektrische wagens mogen (indien ingeplugd) tot 4 uur aan een laadpaal blijven staan met gebruik van een parkeerschijf
– deze regeling geldt enkel tussen 9u00 en 18u00
– voor laadpalen in de blauwe zone gelden dezelfde parkeerregels als binnen de rest van de blauwe zone (= max. 2.00 uur)