Kapellen koopt nieuwe vaste camera’s aan

Kapellen koopt nieuwe vaste camera’s aan

21 maart 2024

Bestuur

De gemeente Kapellen wenst op een aantal locaties vaste (toezichts) camera’s te plaatsen.

Momenteel heeft de gemeente Kapellen reeds 8 mobiele camera’s in gebruik die ter beschikking zijn van de politiezone noord en dienen om het veiligheidsgevoel te verhogen en gerichte controles uit te voeren.

De mobiele camera’s worden voornamelijk ingezet in het centrum van de gemeente en op de toegangswegen van de 3 kmo-zones. Naast deze locaties zijn er nog een aantal plaatsen waar regelmatig een mobiele camera wordt geplaatst bv. station, fietsenstallingen, kruispunt en de grensovergang in Putte, de ingang van het gemeentepark en op diverse plaatsen al naar gelang er specifieke wensen of acties zijn door de politie.

Op vraag van de politie werd bekeken om voortaan op een aantal locaties vaste camera’s te plaatsen.

Vaste camera’s bieden een aantal voordelen ten opzichte van mobiele camera’s met name kan er bij vaste camera’s gekozen worden voor welbepaalde types die specifieke software bevatten om nummerplaten te herkennen of om personen te herkennen. Real-time opvolgen van de beelden is mogelijk; ze zijn betrouwbaarder in het functioneren (het live volgen van beelden is met mobiele camera’s bijzonder moeilijk vermits de dataoverdracht via het gsm netwerk gaat en bijzonder duur is aangezien het hier bijzonder grote hoeveelheden data betreft).

De verbinding van de camera’s met de server op het politiekantoor gebeurt in het centrum van de gemeente via een radar verbinding, de camera’s die verder van het centrum geplaatst worden, worden op het EDP net aangesloten(beveiligd).

Er werd in overleg met de politie en de potentiële leverancier van de camera’s een voorstel uitgewerkt om op volgende locaties vaste camera’s te plaatsen:
1) dorpsplein: a) ter hoogte van de bushalte 1 camera voor nummerplaten en 1 camera voor herkenning van personen b) ter hoogte van de bibliotheek 1 camera voor nummerplaten en 1 camera voor herkenning van personen c) ter hoogte van fontein / verdwijnpalen 1 camera voor herkenning van personen.
2) Vredestraat ter hoogte van ingang van Winkelcentrum Promenade: 1 camera voor persoonsherkenning.
3) Ingang park ter hoogte van de Bergstraat 1 camera voor persoonsherkenning
4) Ingang kmo-zones telkens 1 camera voor nummer en 1 camera voor persoonsherkenning

Om de aankoop en plaatsing van de vaste camera’s evenals de realisatie van beveiligde netwerken te kunnen realiseren tekent de gemeente Kapellen in op het raamcontract dat door de gemeente Kampenhout werd opgemaakt(dienst ICT) voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van hardware / software .

Twee bedrijven (NetConnect en GroupK) hebben elk voor hun deel een offerte bezorgd voor de installatie die wij wensen te plaatsen. De totale kostprijs bedraagt 133.743.11 euro inclusief btw.

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste om het leveren en plaatsen van vaste camera’s toe te wijzen aan NetConnect, Vierselbaan 34 2240 Zandhoven, volgens de voorwaarden en prijzen van het raamcontract voor een bedrag van € 105.528,87 inclusief btw.
Hierin is vervat de plaatsing van 5 camera’s (3 locaties) op het dorpsplein, 1 camera in de Vredestraat, 1 camera aan de ingang park ter hoogte van de Bergstraat en telkens 2 camera’s aan de ingang van de 3 kmo-zones. Het leveren en plaatsen van een server en workstation bij de politie zone. Het onderhoud voor 1 jaar van de camera’s en server. Aansluiting van 3 locaties op het beveiligd EDP-net.

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste om het leveren en plaatsen van een draadloze verbinding (radar) in het centrum met het politiekantoor toe te wijzen aan Groep K, Kunselveld 7 3530 Houthalen Helchteren, volgens de geraamde offerte voor een bedrag van € 28.214,24 inclusief btw. In dit bedrag is 1 jaar onderhoud en permanentie mee vervat.

Nieuws uit Kapellen